Afbuigende Voorrangsweg | Wat Moet je Weten? Tips & Informatie

Afbuigende voorrangsweg

Nederland kent vele soorten voorrangswegen. Het is zaak om deze allemaal goed te kennen, want elke voorrangsweg vraagt voor weer een andere benadering. De bekendste voorrangsweg is de voorrangsweg met rechte straten. Bij kruispunten en rotondes krijg je tevens te maken met voorrangsregels door middel van haaientanden, maar hoe zit het met een voorrangsweg die afbuigt? We bespreken het hier.

Afbuigende voorrangsweg betekenis

Wanneer een voorrangsweg niet uitsluitend rechtdoor gaat maar afbuigt, spreken we van een afbuigende voorrangsweg. Wanneer je op de afbuigende voorrangsweg blijft rijden of verlaat, moeten alle bestuurders die de voorrangsweg op komen rijden van een zijweg je voor laten gaan. Door je richtingaanwijzer aan te zetten terwijl je de afbuigende voorrangsweg over rijdt, zorg je ervoor dat de andere bestuurders weten wat je doet. Uiteraard geef je ook met je richtingaanwijzer aan op het moment dat je de voorrangsweg verlaat.

Hoe weet je wat een afbuigende voorrangsweg is?

Als je op een afbuigende voorrangsweg rijdt of wanneer je deze nadert, kun je door middel van borden zien dat je voorrang op deze weg hebt. Dit is te zien aan de borden op de voorrangsweg: B1, B3, B4, B5, B6 of B7. Wanneer je al op de voorrangsweg rijdt, merk je dat aan de borden B1, B3, B4 of B5. Wanneer je de voorrangsweg nadert, merk je dat aan afbuigende voorrangsbord B6 of B7.

Onderaan de borden zie je vierkante onderborden die aantonen welke kant de weg afbuigt. Deze zijn wit met zwarte strepen. De weg kan zowel naar rechts als naar links afbuigen. Een dikke streep op het onderbord toont de voorrangsweg, de dunne streep of streepjes staan voor de zijwegen op de voorrangsweg. Dit is zo bedacht om duidelijkheid te verschaffen dat de dikke lijn voorrang heeft en de dunne lijntjes voorrang moeten geven.

Belangrijke verkeersregels bij een afbuigende voorrangsweg

Wanneer je op een afbuigende voorrangsweg rijdt, moeten de bestuurders die de weg naderen voorrang aan je verlenen. Nader je zelf een afbuigende voorrangsweg, dan zie je bord B6 dat aangeeft dat jij voorrang moet geven aan de bestuurders die op de voorrangsweg rijden. Is de weg vrij? Dan mag je de afbuigende voorrangsweg oprijden en heb jij zelf voorrang. Op een afbuigende voorrangsweg richting aangeven is niet verplicht, maar hiermee verschaf je wel duidelijkheid in welke richting je de weg vervolgd. Wil je weten hoe het ook weer zat met voorrang verlenen aan voetgangers? Kijk dan hier.