Wat Is Dimlicht? Alle Regels Omtrent Auto Lampen! Tips & Info

Wat is dimlicht?

Wat is dimlicht? Deze vraag beantwoorden we in dit hoofdstuk. Dimlicht is het licht van je auto dat ervoor zorgt dat het je tegenliggers niet verblindt. Wanneer je ‘s nachts rijdt en je houdt groot licht aan wanneer een tegenligger op je af komt, verblind je de bestuurder en kan dit voor gevaarlijke situaties ontstaan. Door dimlicht aan te zetten zorg je er voor dat je zelf nog steeds goed de weg kunt zien, maar de tegenligger niet verblind wordt. Je kunt weer veranderen van dimlicht naar grootlicht zodra de tegenligger langs is gereden.

Dimlicht uitgelegd

Verlichting is een verplichting om te hebben voor een auto. Als er iets met je verlichting aan de hand is, bijvoorbeeld wanneer een licht is uitgevallen, dan moet je dit zo snel mogelijk laten maken. Je ziet dit in je dashboard. Als je geen verlichting hebt, kun je namelijk niks zien en kunnen anderen jou ook niet zien gedurende de nacht of andere weersomstandigheden zoals mist of regen. Dimlicht gebruik je overdag, maar ook ‘s avonds.

Overdag als je slecht zicht hebt, mag je dimlicht gebruiken. ‘s Avonds of ‘s nachts wanneer het donker is, is dimlicht verplicht. Dit heeft allemaal invloed op je remweg en reactiesnelheid. Als de mistlichten branden, hoeven de dimlichten niet aan. Branden de dimlichten en mistlichten aan de voorkant van de auto tegelijk? Dan bestaat de kans dat de reflectie van uw eigen dimlicht u verblindt.

Verschil dimlicht en stadslicht

Wat is het verschil tussen dimlicht en stadslicht? Stadslicht is het licht dat je gebruikt om een voertuig zichtbaar te maken dat geparkeerd staat. In dit geval branden de kentekenplaatverlichting, de achterlichten en twee kleine lampjes aan de voorkant. Deze laatstgenoemde lampjes verlichten het wegdek niet voor je, maar maken het voertuig wel zichtbaar voor anderen. Bij slecht zicht overdag, wanneer je buiten de bebouwde kom of op de rijbaan parkeert, is stadslicht verplicht, net als ‘s nachts. Je mag niet alleen stadslicht voeren op momenten dat verlichting verplicht is. In dat geval moet je dimlicht inschakelen of anderzijds mistlampen bij mist.

Andere lichten in het verkeer

Behalve het eerder besproken dimlicht, groot licht, mistlampen en stadslicht, zijn er ook nog andere lichten in het verkeer. Tegenwoordig kom je nog wel eens sfeerverlichting op auto’s tegen. Dit is echter verboden. De volgende lichten zijn de lichten die toegestaan zijn: dagrijlichten en richtingaanwijzers.De dagrijlichten gaan automatisch aan en gaan uit wanneer je de dimlichten of voormistlichten aanzet. De richtingaanwijzers zijn de knipperlichten om te laten weten welke kant je op gaat. Niet elke auto heeft elk soort verlichting. Sommige verlichtingen liggen aan het model auto dat je hebt zoals kentekenplaatverlichting, derde remlicht, bochtverlichting en breedstralers en verstralers.