Matrixborden| Alle Regels Omtrent Matrixborden! Tips & Info

Matrixborden

Wanneer je op de snelweg gaat rijden, krijg je op een gegeven moment te maken met de matrixborden. Dit zijn digitale borden waarop een groene pijl te zien kan zijn, maar ook een rood kruis of een getal in kilometers per uur. Je dient de betekenis van deze matrixborden op de snelweg te weten wanneer je wilt slagen voor je theorie-examen en indien je deze tegenkomt tijdens je praktijkexamen. Je komt matrixborden alleen tegen op de snelweg en niet op de onverharde-wegen .

De matrixborden worden geplaatst op hoge portalen die over de breedte van de snelweg zijn geïnstalleerd. De matrixborden werken op stroom die verwerkt zijn door het portaal heen, zodat de borden bestuurd kunnen worden vanaf een andere locatie. Matrixborden waarschuwen bestuurders voor gevaar. Dit gevaar kan zowel getoond worden door middel van kruisen, pijlen en snelheden.

Wat is een Matrixbord in het verkeer?

Op het moment dat je te maken krijgt met een file, fungeren de matrixborden als snelheidsbeperking. Dan zie je een bepaald getal opgelicht dat de maximale snelheid die gereden mag worden aantoont. Deze automatische signalering komt tot stand door lussen in het wegdek. Deze zogenaamde meetlussen tellen het aantal voertuigen die langs rijden en meten de gereden snelheid. Deze lussen merken op wanneer het langskomende verkeer langzamer gaat rijden. Vervolgens wordt een snelheid getoond die lager ligt dan de maximaal gepermitteerde snelheid. Deze signalering is op te merken doordat er vier lampjes knipperen in de hoeken van het matrixbord.

Matrixborden advies of verplicht?

De matrixborden tonen een snelheid die je moet opvolgen. Het is dus verplicht en geen adviessnelheid matrixbord. Ze zorgen ervoor dat het verkeer gewaarschuwd wordt voor een file of langzaam rijdend verkeer.

Het kan bijvoorbeeld ingezet worden bij een ongeluk of wanneer er een voorwerp op de weg ligt. Wanneer je de matrixborden niet opvolgt, veroorzaak je dus een levensgevaarlijke situatie. In het geval van een ongeluk wordt er een rood kruis op het matrixbord getoond, wat betekent dat die rijstrook is afgesloten en je daar niet mag rijden. De kruisen worden getoond ruim voor en na de plek van de situatie, zodat je precies weet wat je moet doen. Dit wordt gedaan om een veilige omgeving te creëren voor de hulpverleners en de betrokkenen. Voordat er een kruis getoond wordt, zie je zogenaamde verdrijving pijlen die je aanwijzen naar welke strook je moet uitwijken. Wanneer je op de rijstrook rijdt waar een rood kruis te zien is, heb je waarschijnlijk de verdrijving spijlen waarschijnlijk gemist. In dat geval kun je je nog steeds bij het verkeer voegen die op de juiste strook rijdt.

In het geval van mist of gladheid kan er gekozen worden voor een snelheidsbeperking die getoond wordt op het matrixbord. Dit wordt een snelheidsdeken genoemd. Wanneer je toch harder rijdt dan deze snelheid, overtreed je de regels, vorm je een gevaar en kun je een boete verwachten. Op het moment dat je een groene pijl op het matrixbord ziet, is er niets aan de hand en kun je gewoon de normale bestaande verkeersregels opvolgen.