Remweg berekenen | Informatie over remweg berekenen

Remweg berekenen

Tijdens het oefenen voor je rijbewijs krijg je ook te maken met wat rekenvaardigheden die je moet kennen. Zoals bij het berekenen van de remafstand. Het is misschien niet het leukste of makkelijkste onderdeel van de theorie, maar wel zeer cruciaal. Door goed in te schatten wanneer je moet beginnen met remmen, voorkom je namelijk mogelijke fatale ongelukken. Vooral op wegen waar snel gereden wordt, is het van belang dit goed te weten, maar ook op onverharde wegen kan het verschillen. Maar als je eenmaal de theorie kent en uitvoert, is rijden heel veilig.

De remweg is de afstand die je aflegt met je auto vanaf het moment dat je begint met remmen totdat je compleet stilstaat. De tijd die je nodig hebt om de informatie die om je heen gebeurt te verwerken om vervolgens over te gaan tot remmen duurt gemiddeld 1 seconde. Dit wordt de reactieseconde genoemd. Wanneer je snel aan het rijden bent, zul je dus ook al meerdere meters hebben afgelegd voor je reageert dan wanneer je langzaam rijdt. Hierom is het van belang om meer afstand te houden van de auto voor je wanneer je snel aan het rijden bent. Als je dit niet doet, reageer je te laat op het moment dat de auto voor je ineens remt. De gevolgen zijn dan niet te overzien.

Zo bereken je de remafstand

Remvertraging, remtijd en remweg hebben allemaal te maken met de tijd die het duurt voor een auto om tot stilstand te komen. We behandelen ze hier individueel.

Remvertraging

Dit toont hoe snel er afgeremd wordt. De formule luidt als volgt: a rem = F rem ÷m.

Remtijd

De tijd die je nodig hebt om compleet tot stilstand te komen. De formule luidt als volgt: t rem =vbegin ÷ a rem.

Remweg

Hoe bereken je de remweg? Hier is de formule remweg voor berekend: s = v gem t rem.

Stopafstand

Dit is anders dan de remweg. De stopafstand is namelijk de remweg plus de afstand die aflegt gedurende de reactietijd. De stopafstand begint vanaf het moment dat de bestuurder een gevaarlijke situatie waarneemt en wilt gaan remmen.

stopafstand = reactietijd * vbegin + s

Factoren die van invloed zijn op remweg

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de remweg; de massa van je auto, de staat van je remmen, je bandenprofiel, hoe hard je rijdt, de staat van de weg waar je op rijdt en het weer.

Oefen met de remweg berekenen formule

Je rijdt met 40 m/s over de weg en ineens rem je af naar 15 m/s. De remvertraging is 8m/s2. Bereken de remweg.

Zoals hierboven aangegeven, gebruik je voor het berekenen van de remweg de formule s = vgem trem. Voor de gemiddelde snelheid gebruik je * *vgem* = vbegin + veind÷ *2. En voor de remtijd hebben we de de formule* trem = vbegin / arem.

We beginnen met de gemiddelde snelheid te berekenen dus: De beginsnelheid van 40 m/s plus de eindsnelheid van 15 m/s. Dan krijg je: vgem = 40 + 15 ÷ 2 = 27,5 m/s.

Dan bereken je de remtijd. De beginsnelheid is 40 m/s en de remvertraging is 8 m/s2 . De formule is als volgt: trem =40 ÷ 8 = 5 s.

Zo weet je nu de gemiddelde snelheid en de remtijd. Uiteindelijk maak je de volgende formule: s = 27,5 * 5 = 137,5. Je remweg is 137,5 meter.