Alles over het Rijbewijs A | Info & Tips

Rijbewijs A

Er zijn verschillende soorten rijbewijzen die je kunt behalen. Zo heb je rijbewijzen voor de tractor, bus, vrachtwagen, auto, motor, snorfiets, bromfiets, brommobiel en aanvullend heb je soms een extra rijbewijs nodig om met aanhanger te rijden. Elk type rijbewijs vertaalt zich op je rijbewijs pasje met een letter of letter-cijfer combinatie. De bekendste zijn misschien wel rijbewijs A en rijbewijs B In dit artikel behandelen we hoe je A rijbewijs halen kunt.

Wat is rijbewijs A?

Het rijbewijs A heb je nodig wanneer je een motor wilt besturen. Dit kan zowel een tweewieler zijn als een driewieler. Rijbewijs A is opgedeeld in drie verschillende klassen: rijbewijs A1, rijbewijs A2 en rijbewijs A. Welk rijbewijs je nodig hebt, hangt af van het vermogen van de motor die je wilt rijden. Rijbewijs A1 behaal je als je een lichte motor wilt rijden. Veel verkeersregels overlappen elkaar met andere rijbewijzen. Alle verkeersborden komen bijvoorbeeld ook aan bod.

Dit houdt in dat je 125cc mag rijden en het vermogen van de motor maximaal 11 kilowatt is. Rijbewijs A2 verschaft je de mogelijkheid om een middelzware motor te rijden met een maximaal vermogen van 35 kilowatt. Met een rijbewijs A mag je onbeperkt vermogen rijden. Dit wordt een zware motor genoemd. De rijbewijs A kosten hangen af van hoeveel tijd je nodig hebt tijdens je lessen om de progressie te boeken die nodig is om het examen succesvol af te leggen.

Hoe ga je van een A2 naar een A rijbewijs?

Vanaf 18 jaar kun je beginnen aan je A1 rijbewijs. Op het moment dat je dit rijbewijs 2 jaar in bezit hebt, kun je ook je A2 voor middelzware motor behalen. Je hoeft hier niet weer helemaal opnieuw de hele motor-theorie , maar je moet dan weer een praktijkexamen verkeersdeelneming afleggen. Hieronder vallen wegrijden uit (parkeer)vak, de parkeeropdracht (lopend achteruit parkeren), de omkeeropdracht (halve draai) en stapvoets rijden. Tijdens het examen vraagt de examinator om twee van deze vier bijzondere manoeuvres uit te voeren.

Ben je 2 jaar in het bezit van het rijbewijs A2? Dan kun je de stap zetten naar rijbewijs A voor de zware motor met onbeperkt vermogen. Je gaat dus van A2 naar A rijbewijs. Hiervoor dien je net als bij de overstap van A1 naar A2 een praktijkexamen verkeersdeelneming af te leggen waarbij je weer succesvol 2 bijzondere manoeuvres moet uitvoeren. Daarnaast leg je het onderdeel zelfstandig route rijden af.

Een A-rijbewijs halen doe je zo

Om je A-rijbewijs te halen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet je kunnen laten zien dat je voldoende kennis en vaardigheden bezit om veilig met de motor in het verkeer deel te nemen. De A rijbewijs leeftijd toegankelijkheid begint vanaf 17 jaar wanneer je mag deelnemen aan het theorie examen waarna je vervolgens op je 18e mag beginnen met je rijlessen voor het A1 rijbewijs voor een motor met het minste vermogen. Het praktijkexamen bestaat uit twee onderdelen: verkeersdeelneming (AV-D) en voertuigbeheersing (AV-B).

Afhankelijk van je leeftijd en de zwaarte van de motor, komen er verschillende categorie├źn aan bod tijdens het rijbewijs A. Als je jonger dan 24 bent, zijn er nog bepaalde restricties op welke motor je mag rijden. Je mag dan alleen motoren in de categorie van A1 en A2 rijden. Je krijgt dan ook rijbewijs A code 80 op je pasje te staan. Deze code vervalt automatisch na je 24e, maar als je al 2 jaar in het bezit bent van A2, kun je al bij de gemeente terecht om de code te laten vervallen.