Onverharde Wegen | Wat Moet je Weten? Regels & Informatie

Onverharde weg

Tijdens je rijlessen krijg je te maken met rijden op zowel een verharde weg als onverharde weg. In de meeste gevallen rijd je op een verharde weg in Nederland. Door onze goede infrastructuur zijn de meeste wegen gemaakt van asfalt, beton of baksteen zoals op de snelwegen of straten in steden en wijken. Dit is uitermate geschikt om snel te rijden, aangezien het gelijk en vlak is. Het komt echter voor dat je op onverharde wegen in Nederland komt te rijden. Dan gelden er andere regels dan op de verharde weg.

Wat is een onverharde weg?

Een onverharde weg is een weg die bestaat uit zand, grind of klei. Je vindt deze voornamelijk wanneer je in een ruraal gebied aan het rijden bent, maar het kan in principe overal voorkomen. Op een onverharde gelden andere regels dan op een verharde weg. De maximumsnelheid is bijvoorbeeld lager, dus je mag niet te hard rijden. Het aanwezige verkeersbord op de onverharde weg informeert je over de maximumsnelheid.

De reden dat je niet te hard mag rijden op een onverharde weg is, omdat de staat van de weg het niet toelaat. De wegen zijn vaak smaller en hobbelig. Ook heeft het weer invloed op de staat van de onverharde weg. Als het regent, kan er veel modder ontstaan waardoor glijden een risico vormt en je mogelijk vast kunt komen te zitten. Bij droog weer kunnen er juist stofwolken ontstaan die je zicht kunnen verminderen. In de winter kan de weg bevriezen waardoor er ook weer glij gevaar ontstaat. Er is meer risico op schade aan je auto en je auto kan vies worden. Als je vaak op onverharde wegen rijdt, kan het aan te raden zijn om andere banden te laten plaatsen. Het heeft tevens invloed op je remweg.

Wat zijn de voorrangsregels op een onverharde weg?

Voorrangsregels voor onverharde wegen houden in dat wanneer je op een onverharde weg rijdt, je geen voorrang hebt op verharde wegen. Het komt niet voor dat een onverharde weg voorrang heeft op verkeer van de verharde weg. Wanneer je dus vanaf een onverharde weg een verharde weg oprijdt, moet je zowel links als rechts voorrang verlenen. Wanneer de weg die je oprijdt een kruispunt betreft, ligt het eraan welke wegen verhard zijn.

Het verkeer dat van deze wegen komt, heeft voorrang op het verkeer dat van de onverharde weg komt. Wanneer alle wegen onverharde wegen betreffen, volg je uiteraard de normale verkeersregel rechts gaat voor. De verkeersregel omtrent voorrang op onverharde wegen geldt alleen voor bestuurders van auto's, motors en scooters. Een voetganger is geen bestuurder. In het geval dat een voetganger deelneemt in de situatie, moet deze alle bestuurders van de onverharde weg voorrang geven.