Rijbewijs B Halen? Wij helpen je er bij!

Rijbewijs B

De meeste mensen kennen de rijbewijs A en B wel. Wanneer je je rijbewijs B haalt, krijg je een pasje dat aantoont dat je in staat bent om in een auto te rijden tot maximaal 3500 kg. Je kunt het theorie-examen voor rijbewijs B afleggen op het moment dat je 16 bent. Vanaf 16,5 jaar mag je de praktijk rijles nemen en vanaf 17 jaar mag je het praktijkexamen afleggen. Tijdens de theorie- en praktijklessen vergaar jij de kennis, inzicht en vaardigheden die jou bevoegdheid geven om deel te nemen aan het verkeer met een auto. De praktijklessen doe je door middel van een rijinstructeur in de hand te nemen. Deze zal jou in je eigen tempo alles aanleren wat je nodig hebt om te slagen voor het landelijk rijexamen van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR). Zodra je geslaagd bent, kun je het rijbewijs B aanvragen bij de gemeente waar je woont.

Wat mag je rijden met rijbewijs B?

Zodra je de beschikking hebt over Rijbewijs B, mag je zowel een personenauto rijden als een bromfiets of scooter. Onder personenauto’s vallen ook bestelauto’s en busjes tot maximaal 3.500 Kg en met maximaal 8 zitplaatsen, exclusief die van de bestuurder. Een rijbewijs B verschaft je tevens de mogelijkheid tot het rijden met een aanhanger of oplegger. Deze mag maximaal 750 kg zijn, maar samen met de auto mag je niet meer dan 3500 kg wegen. Wanneer je dus een auto rijdt van 3500 kg, mag je niet ook nog eens een aanhanger koppelen. Daarvoor heb je een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.

Hoeveel personen mag je vervoeren met rijbewijs B?

Als chauffeur rijbewijs B mag je maximaal 8 personen vervoeren, exclusief jezelf. In totaal zitten er dus maximaal 9 personen in de auto die je mag rijden met rijbewijs B.

Theorie rijbewijs B

Het theorie-examen voor rijbewijs B wordt afgenomen door het CBR op één van hun locaties. Je kunt bij het CBR bekijken welke locatie het dichtst bij jou in de buurt ligt. Zorg ervoor dat je goed de theorie leert voordat je het examen aflegt, want voor een herkansing moet je steeds opnieuw betalen. Door goed te leren bespaar je dus kosten.

Wanneer je het rijbewijs B hebt, kun je ook beginnen aan je B+ rijbewijs. Dit wordt ook wel code 96 genoemd. Dit is een tussenstap van rijbewijs B naar rijbewijs BE. Wanneer je dit haalt, mag je een auto met aanhanger besturen tot maximaal 4250 kilo. Dit is het totaalgewicht, dus gezamenlijk mogen de aanhanger en auto niet meer wegen dan dit gewicht. Wil je nog zwaarder gaan rijden, dan kun je de overstap maken naar rijbewijs BE.

Om het rijbewijs B+ te halen moet je nadat je rijbewijs B hebt gehaald, een aanvullend examen doen dat gelijk is aan het examen voor rijbewijs categorie BE. Wanneer je slaagt, mag je zelf kiezen of je BE wilt of B met code 96. Wanneer je dit niet zelf kiest, krijg je automatisch BE.

Veel mensen denken dat je een A1 rijbewijs kunt halen met B rijbewijs, maar in Nederland is dit niet het geval. Met A1 rijbewijs mag je een lichte motor rijden. Dit is een motor met 125 cc en een maximaal vermogen van 11 kilowatt. Wil je dit halen, moet je toch een nieuw theorie-examen afleggen en praktijkervaring op doen, omdat motor rijden andere vaardigheden vereist dan auto’s en er qua verkeersregels ook verschillen zijn. Echter, als je al een auto rijbewijs hebt, is de theorie van motor halen niet heel lastig, omdat je al veel over het verkeer hebt geleerd.