Snelheid Met Aanhanger | Wat Moet je Weten? Tips & Informatie

class="mt0">Snelheid met aanhanger

Wanneer je met een aanhanger achter je auto gaat rijden, gelden er andere regels dan normaal voor de maximumsnelheid die je mag rijden. Per land verschillen de regels bovendien. Dit is belangrijk om te weten wanneer je over de grens gaat met een aanhanger of een caravan. Door dit artikel te lezen ben jij op de hoogte van de regels of weet je waar je terecht kunt voor de auto met aanhanger snelheid per land. Zo vermijd je onnodige boetes.

Maximum snelheid met aanhanger

De maximumsnelheid voor rijden met een aanhanger in Nederland is afhankelijk van het gewicht waarmee je rijdt. Met een normaal rijbewijs B, mag je inclusief aanhanger rijden tot 3.500 kilo. Vervolgens ligt het eraan waar je rijdt. Wanneer je binnen de bebouwde kom rijdt, mag je met aanhanger maximaal 50 km/u rijden en buiten de bebouwde kom 80 km/u. Op autowegen en autosnelwegen mag je maximaal 90 km/u. Voor het geval dat je zwaarder mag rijden en je rijbewijs C of C1 bezit, is de toegestane snelheid voor binnen en buiten de bebouwde kom hetzelfde als voor onder de 3500 kilo. Op autowegen en autosnelwegen is dat echter lager met 80 km/u. Je kunt je voorstellen dat wanneer je met een aanhanger rijdt, je ook een langere remweg hebt.

Waar de maximumsnelheid voor personenauto’s op de snelweg kan verschillen afhankelijk van het tijdstip, geldt dit niet voor auto’s met aanhanger. ‘s Avonds 19 uur tot ‘s ochtends 6 uur wordt namelijk de maximumsnelheid verhoogd naar 120 km/u of 130 km/u, maar voor aanhangers blijft de snelheid hetzelfde. Tenzij de matrixborden op de snelwegen aangeven dat je langzamer moet rijden.

Er is in principe geen minimumsnelheid voor aanhangers. Echter is er wel de algemene regel die luidt dat je niet op de snelweg mag als je niet sneller kunt rijden dan 60 km/u en niet op de autoweg als je niet sneller kunt dan 50 km/u. Dit geldt dus ook voor auto’s met aanhangers.

Snelheid van auto met aanhanger in rest van Europa

Per land in Europa kan de maximumsnelheid verschillen. In Belgisch Vlaanderen mag je bijvoorbeeld binnen de bebouwde kom maximaal 50 km/u en buiten de bebouwde kom 70 km/u. In Wallonië is dat echter 90 km/u buiten de bebouwde kom. Dit is onder voorbehoud dat er geen verkeersborden een andere maximumsnelheid bevelen. Op de autosnelwegen in België mag je maximaal 120 km/u rijden met een totaalgewicht van 3500 kilo inclusief aanhanger. Heb je meer gewicht dan 3500 kilo, dan is de maximumsnelheid 90 km/u.

In Duitsland verschilt de maximale snelheid per bepaald type aanhanger in combinatie met een officiële goedkeuring (TÜV Nord - Tempo-100-ontheffing). Ga jij naar een ander land zoals Frankrijk rijden met je aanhanger? Dan kun je op de website van de ANWB terecht voor de informatie van de maximumsnelheid met aanhanger voor dat specifieke land.