Vaarbewijs Theorie Halen? Wij helpen je verder!

Vaarbewijs theorie examen

Het vaarbewijs theorie is in Nederland verplicht voor een jetski, waterscooter of motorboot die harder kan dan 20 kilometer per uur, let op (!) dit is in geval van vol gas. Denk er aan dat een opblaasbare boot met een klein buitenboord motortje van 5pk al gauw harder kan dan 20 km per uur. Dit betekent dus dat je in veel gevallen al snel een vaarbewijs nodig hebt. Veel mensen zijn hier niet van op de hoogte en krijgen hierdoor dus een boete, zonde van het geld in onze ogen!

Het vaarbewijs is niet alleen gericht op snelheden boven de 20 km per uur maar ook op lengte van het vaartuig. Voor een pleziervaartuig met een lengte van 15 tot 25 meter is het verplicht een klein vaarbewijs 1 te hebben.

Een vaarbewijs is het enige officiële vaardocument dat door de autoriteiten in binnen en buitenland erkend wordt. Er zit nog wel verschil in soorten vaarbewijzen. Je hebt namelijk:

De verschillen hiertussen zullen we even voor je toelichten. Dit om er voor te zorgen dat je over het juiste maar vooral benodigde vaarbewijs beschikt.

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?

Om te kijken als je een vaarbewijs nodig hebt wordt er gekeken naar twee onderdelen, de snelheid en lengte. Als je tijdens het varen meer dan twintig km/u behaalt dan heb je inderdaad een vaarbewijs nodig. Welke boten behalen de snelheid van 20 km/u? Deze zijn de speedboten, waterscooters, jetski's, een boot met een buitenboordmotor. Wat de lengte betreft, heb je een vaarbewijs nodig als je boot een lengte heeft tussen 15 en 25 meter. Natuurlijk groter dan 25 meter ook.

Klein vaarbewijs 1

Het klein vaarbewijs 1 is verplicht voor het gebruik van een jetski, waterscooter of motorboot die harder kan dan 20 km per uur, dit is in geval van vol gas.

Het klein vaarbewijs 1 is niet alleen verplicht bij snelheden van boven de 20 km per uur maar ook voor vaartuigen met een lengte tussen de 15 en 25 meter.

Vanaf je 18 e levensjaar is het mogelijk om in het bezit te komen van een vaarbewijs. Het is mogelijk om al eerder je examen te doen. Als je hiervoor geslaagd bent voor je 18 e levensjaar krijg je een uitslagbrief, deze is vanaf je 18 e in te leveren voor het echte vaarbewijspas.

Het examen wordt afgenomen op een computer op de door jou gekozen cbr examen locatie en de kosten van het cbr vaarbewijs is €42,00.

Waaruit bestaat theorie vaarbewijs?

Er worden tijdens dit examen 40 meerkeuzevragen gesteld. Je hebt hiervoor één uur de tijd om al deze vragen te beantwoorden. De vragen bestaan uit de volgende onderdelen:

We zullen deze onderdelen nog even kort toelichten zodat je weet wat je kan gaan verwachten.

Wettelijke bepalingen:

Tijdens dit onderdeel worden wettelijke bepalingen die van toepassing zijn voor de vaart op rivieren kanalen en meren getoetst. Hierbij moet je denken aan vragen over bijvoorbeeld: Regels over het varen, geluidseisen en verplichtingen van de schipper.

Veiligheidsmaatregelen:

Tijdens dit onderdeel worden de behandelingen van voorstuwingswerktuigen en veiligheidsmaatregelen getoetst. Hierbij moet je denken aan vragen over bijvoorbeeld: Enige basis motorkennis, gebruik brandblusmiddelen en milieu.

Meteorologie:

Tijdens dit onderdeel worden de waterwegen, omstandigheden van het vaarwater en elementaire meteorologie getoetst. Hierbij moet je denken aan vragen over bijvoorbeeld: De waterwegen en de omstandigheden hiervan, diepten en brughoogten en het ontvangen van weerberichten en het interpreteren van de verkregen informatie

Manoeuvreren:

Tijdens dit onderdeel wordt het varen en het manoeuvreren en de onder bijzondere omstandigheden te nemen maatregelen getoetst. Hierbij moet je denken aan vragen over bijvoorbeeld: Theoretische kennis van het varen en manoeuvreren zoals, draaicirkel en ronddraaien in een beperkte ruimte

Vaarbewijs 2

Zoals hierboven al beschreven mag je met vaarbewijs 1 op rivieren, kanalen en kleine meren varen, in boten en waterscooters die harder van 20km per uur gaan of een lengte hebben tussen de 15 en 25 meter.

Het verschil tussen een vaarbewijs 2 en vaarbewijs 1 is dat je ook op de grotere wateren mag varen, zoals bijvoorbeeld op de Waddenzee, het IJsselmeer, en de Eems.

Om in het bezit te komen van een vaarbewijs 2 moet je voor het examen vaarbewijs 1&2 geslaagd zijn. Het is niet mogelijk het vaarbewijs 1 over te slaan.

Inhoudelijk verandert er vrijwel niets aan het examen voor vaarbewijs 2 als bij vaarbewijs 2.

Vaarbewijs examen oefenen

Het kan gebeuren dat je jouw vaarexamen niet in 1 keer behaalt. Het is geen makkelijk onderdeel. Daarom is er bedacht om zoveel mogelijk te vaarbewijs examen oefenen. Online zijn er heel wat proefexamen beschikbaar.

Als je jouw theorie goed beheerst kun je jouw vaar examen succesvol behalen. Er worden dagelijks nieuwe examenvragen gewijzigd. Door ieder keer weer andere vragen te oefenen lukt het je zeker om het examen te behalen. Je krijgt ook de juiste training. Hoe meer je oefent, hoe beter het is voor jouw, want je kunt je vaar examen in 1 keer behalen. Een ander hulpmiddel online zijn de video's en e-books. Deze geven een beter beeld over het examen.

Heb je genoeg geoefend dan kun je overgaan naar het examen. Je kunt tijdig reserveren voor een plek. Want het kan 1 tot twee weken duren. Het examen kan online gemaakt worden. Je krijgt een datum en tijdstip. Het resultaat ontvang je ook meteen als je bent geslaagd. En je vaarbewijs na twee weken ongeveer. Elk persoon kan meedoen aan het vaarbewijs examen cbr. Maar je kunt je vaarbewijs pas krijgen als je 18 jaar en ouder bent. Ben je jonger dan 18 jaar en heb je het vaarbewijs examen gehaald dan krijg je een certificaat. Wanneer je de leeftijd van 18 hebt bereikt wordt deze certificaat omgezet naar een vaarbewijs.

Varen is heel leuk. Is een manier van ontspannen, maar sommige mensen doen dit namens hun werk. Varen kan gevaarlijk zijn als je de regels niet kent. Daarom wordt er ook een vaarexamen gemaakt. In geval er wat gebeurd dan kan de politie ook optreden. Je gaat dan moeten aantonen dat je een vaarbewijs hebt. Het verschilt niet veel van het verkeersexamen. Alleen is dit op water.

Wij van theorieexamenoefenen.net wensen je veel succes met het vaarbewijs halen!